Veldwerk15nieuwgl

Tobias
Maria Couprie en Leendert-Jan Veldhuyzen

m4

SYNOPSIS

1 Nineve: Tobit uit Israel, leeft in de stad Nineve in het land Assyrië. Hij is een succesvolle zakenman en trouwt in Assyrië zijn vrouw Anna. Samen krijgen ze een zoon Tobias.Tobit maakt carrière en reist vaak naar Medië, daar geeft hij tien talenten zilver in bewaring aan Gabael. Tobit blijft zijn eigen religie en tradities trouw en helpt volksgenoten begraven die in een massa executie gedood zijn. Als de nieuwe regering van Assyrië daar lucht van krijgt vlucht hij de bergen in.

2 Blind: Na een nieuwe machtswisseling keert Tobit terug naar Assyrië. Daar hoort hij dat een volksgenoot van hem op straat is vermoord. Tobit begraaft hem en slaapt volgen s de joodse wet op de binnenplaats tegen een muurtje. Op dat muurtje echter zitten vogels en die poepen hem in het oog. Tobit wordt blind, zijn inkomsten en zijn huwelijk verslechterd. Hij bidt tot God om zijn leven van hem weg te nemen.

3 De schat: Tobit vertelt aan zijn zoon Tobias van de de tien talenten die hij bij Gabael in Medië in bewaring heeft gegeven. Hij heeft het leven opgegeven en gunt zijn zoon die rijkdom.

4 Op weg: Tobias weet niet hoe hij de tien talenten moet zoeken, hij kent Gabael niet. zijn vader zegt hem een metgezel te zoeken. Tobias gaat op reis en ontmoet een man en vraagt hem hem te vergezellen op zijn reis. De naam van zijn metgezel is Rafaël.

5 De vis:Tobias en Rafaël reizen naar Medië, op een avond komen ze aan bij een rivier. Tobias maakte aanstalten om zich te gaan wassen, maar een vis greep hem bij de strot. Rafaël zegt hem de vis te grijpen het hart, het lever en de gal uit de vis te snijden en goed te bewaren. Tobias vroeg hem waarom. Rafaël zei:”Als iemand geplaagd wordt door een demon, moet je het hart en de lever verbranden, de gal is een zalf voor wie blind geworden is.

6 Zeven mannen: Ondertussen in Medië, is Prinses Sara de dochter van Raguel, de wanhoop nabij. Zij stond al zeven maal op het punt om te trouwen, maar de Demon Asmodaij, heeft al haar partners vermoord noch voor ze de ring om elkaars vinger konden schuiven. Ze is de wanhoop nabij en bidt tot God.

7 Raquel: Tobias en Rafaël komen aan in Medië bij het huis van Raquel, de vader van Sara. Hij vertelt hen van de rampspoed die zijn dochter overkwam. Tobias herinnert zich het hart en de lever. Raquel belooft hem zijn dochter maar waarschuwt Tobias. Hij zal moeten vechten met de Demon Asmodaij.

8 Brandend hart. Tobias bevecht de Demon Asmodaij met Rafaël aan zijn zijde.Ze overwinnen de Demon.

9 De bruiloft: Raquel geeft Tobias zijn dochter Sara. Ze treden in het huwelijk. Rafaël haalt de tien zilveren talenten op bij Gabael en gedrieën keren ze terug naar Assyrië.

m7
m10
m13
m16
LogoTobias

Uitgevoerd in:

2013 Noordwijk

Welkom Producties Informatie Jubileum